| |     latinica | english  
Насловна
Важне информације

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ


Република. Грчка је чланица Шенгенског споразума, тако да наши грађани - носиоци биометријских ПИ могу у Грчкој боравити, туристички или пословно, до 90 дана без виза. Уколико се путује из других разлога са намером да се у Грчкој борави у периоду дужем од 90 дана, потребно је пре путовања добити посебну визу којом се започиње поступак добијања дозволе боравка (нпр. студентска, спајање породице...). Уношење и изношење новца у кешу је ограничено обавезом пријављивања, уколико сума новца прелази 10.000 евра. Уношење кућних љубимаца је регулисано европским законодавством, те је неопходно имати: - пасош, - потврду о вакцинацији против беснила не старију од 15 дана, - сертификат овлашћеног ветеринара о здравственом стању. Уношење ловачког оружја је дозвољено (једна пушка, резервна цев, 500 метака), пријављује се грчкој царини, која издаје дозволу за привремени увоз и полицији, која издаје дозволу за привремено ношење оружја. Уколико грчким граничним органима није позната ова процедура, треба се позвати на грчки Закон бр.2168.
Контакти пограничних и царинских органа на граничним прелазима (телефони):
- Евзони, полиција +30 2343051111, царина +30 2343051200,
- Никис, полиција +30 2385045557, царина +30 2385045563,
- Доирани, полиција +30 2341097572, царина +30 2341097100,
- Промахонас, полиција  +30 2323041222, царина +30 2323041232,
- Атина (аеродром), полиција +30 2103531052, царина +30 2103542131,
- Родос, полиција +30 2241082882, царина +30 2241082901,
- Крф,  + 30 2661089600.
Поседовање, коришћење и продаја опојних дрога је забрањена и казне и када су у питању мале количине могу бити изузетно високе. Грчка царина има изузетно строга правила у односу на извоз антиквитета, укључујући и камење са археолошких налазишта, чије кршење може довести до високих новчаних казни, или казне затвора.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:                                                                                                       

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствене услуге у Грчкој су довољно развијене, с тим што је знатно развијенији приватни сектор. Приватне клинике су добро опремљене, али су и услуге скупље. Дежурне државне болнице не наплаћују своје услуге у хитним случајевима. Међутим, било је случајева одбијања да се наши грађани и у оваквим хитним случајевима приме у болнице без гаранције осигурања, као и покушаја задржавања пацијената због неисплаћених дуговања за лечење.
Истичемо потребу да наши грађани пред путовање у Грчку уплате приватно здравствено осигурање, макар и у најмањим износима.
Такође, саветујемо да пред путовање у Грчку грађани из истих разлога од матичних филијала РЗЗО прибаве потврде о здравственом стању осигураног лица ради коришћења здравствене заштите у иностранству у хитним случајевима, како би им евентуални трошкови били признати (потребно је чувати целокупну документацију о лекарској интервенцији за поступак рефундације трошкова).

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Укупна безбедносна ситуација у Грчкој је добра. Због мера штедње Владе Грчке, у великим градовима, посебно у Атини и Солуну, честе су демонстрације, које се редовно дешавају у појединим и углавном истим деловима града, тако да, ако се исти избегавају, нема опасности по безбедност грађана.
Скрећемо пажњу српским држављанима на могући ризик од крађа, посебно током туристичке сезоне. Препорука је да се у возилима не остављају лична документа, кофери, торбе и остале вредне ствари. Нашим грађанима се саветује да са собом носе фотокопије пасоша и личних докумената.
Поједине туристичке дестинације, попут места Лаганас на острву Закинтос, Кавос на острву Крф или  Малиа на острву Крит, на лошем су гласу, због честих ексцеса, крађа, прекомерног конзумирање алкохола и злоупотреба наркотика, што је потребно имати у виду приликом избора дестинације за одмор у Грчкој.

Телефони за хитне случајеве: хитна помоћ 112, ватрогасци 199, полиција 100, туристичка полиција 1571, обалска стража 108.

ТРАНСПОРТ – Српски држављани током краћих путовања у Грчку, могу управљати моторним возилом са националном возачком дозволом Р. Србије. Није неопходно поседовати међународну возачку дозволу.
Наши држављани који бораве у Грчкој дуже од 6 месеци, морају поседовати грчку возачку дозволу. Споразумом о међусобном признавању возачких дозвола, који је ступио на снагу у децембру 2019. године, омогућена је замена српске за грчку дозволу без полагања возачког испита, за све наше држављане који имају регулисан боравак у Грчкој.
У Грчкој за возила регистрована у Србији важе националне полисе осигурања, тако да није неопходно поседовати зелени картон осигурања.
Путна мрежа је развијена, са већим бројем аутопутева. Најзначајнији аутопутеви су: „Егнатиаодос" (Игуменица – граница са Турском), „Етникиодос" (Солун – Атина – Пелопонез) и „Атикиодос" (Атика). На овим путевима се наплаћује путарина, а информација о висини путарине се може пронаћи на сајту diodia.com.gr.
У Грчкој је од 30. марта 2018. године на снази измењен Закон о друмском саобраћају, којим су предвиђене оштре казне за саобраћајне прекршаје. Према овим прописима, прекршаји су разврстани у три групе, у зависности од степена опасности која се изазива - на прекршаје мање, средње и велике опасности, за које се изричу одговарајуће новчане казне (за прекршаје прве групе - 100 евра, друге од 101 до 300 евра и треће групе од 301 до 600 евра).
Оно што је посебно битно за возаче из Р. Србије, туристе и професионалне возаче теретних возила и аутобуса је да се, поред новчане казне, предвиђа и одузимање саобраћајне дозволе, скидање регистарских таблица и одузимање возачке дозволе на период од 60 дана.
Неки од прекршаја за које је предвиђено одузимање докумената и скидање таблица на период од 60 дана су: коришћење мобилног телефона у вожњи без бежичних слушалица, односно уређаја за телефонирање у аутомобилу, невезивање сигурносног појаса, вожња моторцикла без кациге, бацање опушака и сличних предмета којима се може изазвати пожар или удес, или се загађује околина, паркирање на местима где се онемогућава прилаз рампама за инвалиде или на местима предвиђеним за паркирање инвалида,вожња (чак и на краће) у зауставној траци на аутопуту, кршење прописа којима се регулише превоз деце.
За неке прекршаје, као што је кретање тешких теретних возила и аутобуса дуже време претицајном траком на аутопуту, одузима се возачка дозвола на 60 дана.

ОСТАЛО – Званична валута је евро. Плаћање у другој валути није могуће. Плаћање картицом је могуће у највећем броју продавница, угоститељских и смештајних објеката. Ипак, дешава се да мањи трговачки и угоститељски објекти немају потребну опрему и не примају картице, те је пожељно увек имати одређени износ готовине.

Контакти:                                                                                                                                                  
Приликом боравка у Грчкој, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Р. Србије у Атини (адреса: Vasilissis Sofias Ave. 106, 11527 Атина), путем следећих бројева телефона +30 210 777 4344, +30 210 777 4355 и 30 210 747 2360, као и електронске адресе: embassy.athens@mfa.rs и embassy.athens.consular@mfa.rs.
Уколико боравите у Северној Грчкој или на острву Тасос, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Генералном конзулату Р. Србије у Солуну (адреса: Komninon 4, 54624 Солун), путем следећих бројева телефона +30 2310 244 265, +30 2310 244 266 и +30 2310 244 267, као и електронске адресе: srbcons@otenet.gr

 

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
ON-LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА Д-ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
Замена српских возачких дозвола за грчке
Споразум између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању
УКОЛИКО У ГРЧКОЈ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ПАСОША
A list of lawyers who speak the Serbian language
Кућни љубимци
СПИСАК АДВОКАТА КОЈИ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК
Важне информације
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Формулари