| |     latinica | english  
Насловна
УКОЛИКО У ГРЧКОЈ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ПАСОША

Уколико у Грчкој останете без пасоша, било да сте га изгубили или вам је украден, у Србију се можете вратити са путним листом, који можете добити у најближем дипломатско-конзуларном представништву Србије (ДКП) – у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Поступак за издавање путног листа је следећи:
1. Потребно је у најближој полицијској станици пријавити нестанак пасоша и добити потврду/полицијски записник, где је наведено да вам је пасош украден/изгубљен. Специфичност Грчке је да полиција углавном неће да изда такву потврду уколико не наведете број пасоша који вам је нестао. Зато је најбоље имати копију пасоша, слику пасоша у телефону или на неки други начин доћи до броја пасоша (нпр. са списка путника, уколико долазите организовано преко агенције). Уколико нисте у могућности да дођете до копије или броја пасоша ни на један од ових начина, потребно је да се обратите ДКП, које ће од МУП Србије затражити доставу података о издатом пасошу и на основу којих ће вам бити издата потврда (на грчком језику) о поседовању пасоша, са бројем и другим подацима, на основу које ћете добити полицијску потврду. 
2. Након тога, покреће се поступак за издавање путног листа у ДКП. Поред потврде полиције, попуњеног захтева (уколико се ради о малолетној особи неопходна је сагласност оба родитеља) и изјаве, у којој се укратко наводе околности под којима сте остали без пасоша, неопходне су и две фотографије (величина 3,5 x 4,5 cm) и документ за идентификацију (лична карта, евентуално копија личне карте или пасоша). Уколико не поседујете документ за идентификацију, ДКП ће од МУП Србије затражити доставу биометријских података (уколико то већ није учињено приликом тражења података о издатом пасошу).
3. Kада је документација комплетирана и ако не постоје сметње, путни лист се издаје одмах. Уколико је потребна провера података код МУП Србије, то ће захтевати додатно време (неколико часова). Такса за издавање путног листа износи 43 евра.
Напомињемо да је путни лист документ са којим се може путовати само за Србију, укључујући и евентуални транзит на путу ка Србији. По повратку у земљу подноси се захтев за издавање новог пасоша.
Важно је напоменути да се, у хитним случајевима, за путни лист можете обратити ДКП и ван радног времена, укључујући и викенде, празнике и сл. Све додатне информације можете добити у Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну.
Наши сународници који живе или дуже бораве у Грчкој, по нестанку пасоша могу се обратити и за добијање новог пасоша, уместо путног листа.  Захтев се може поднети у Амбасади у Атини, а такса износи 118 евра (64 евра нови пасош и 54 евра проглашавање старог пасоша неважећим).  Нови пасош се чека у просеку око 3 недеље.


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
ON-LINE АПЛИКАЦИЈЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ ВИЗА Д-ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ
Замена српских возачких дозвола за грчке
Споразум између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању
УКОЛИКО У ГРЧКОЈ ОСТАНЕТЕ БЕЗ ПАСОША
A list of lawyers who speak the Serbian language
Кућни љубимци
СПИСАК АДВОКАТА КОЈИ ГОВОРЕ СРПСКИ ЈЕЗИК
Важне информације
Конзуларна надлежност
Путне исправе
УРАЂЕНЕ биометријске путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Формулари