Printer Friendly Version Zvanična poseta predsednika R. Srbije R. Grčkoj, 9-11. novembar 2012. @ 18 March 2013 10:27 AM

Predsednik R. Srbije T. Nikolić boravio je u zvaničnoj poseti R. Grčkoj od 9. do 11. novembra 2012.g. i tom prilikom je obišao Atinu, Solun, manastir Hilandar i ostrvo Krf. Razgovarao je sa predsednikom K. Papuljasom, premijerom A. Samarasom, predsednikom Parlamenta E. Meimarakisom, liderom PASOK E. Venizelosom i liderom koalicije SIRIZA A. Ciprasom. U Ambasadi R. Srbije održan je sastanak Grčko - srpskog poslovnog saveta, kojem je prisustvovalo oko 60 grčkih investitora. Njima su se obratili predsednik T. Nikolić i grčki ministar za razvoj, konkurentnost, infrastrukturu i transport K. Hadžidakis.

 

Predsednik je u Solunu položio vence na srpskom vojničkom groblju - Zejtinliku, a na Krfu ispred mauzoleja na ostrvu Vido, na mornaričkom krstu i u plavu grobnicu. Poseta predsednika se vremenski poklopila sa novouvedenim praznikom - Danom primirja u prvom svetskom ratu, 11. novembrom.

 

Nikolić je na Krfu razgovarao sa prefektom jonskih ostrva S. Spiruom i gradonačelnikom Krfa J. Trepeklisom. Obišao je muzej "Srpska kuća" gde je kustosu Lj. Saramandiću uručio poklone koji će biti izloženi u muzeju - repliku prve dve stranice Miroslavljevog jevanđelja i mapu puta koji je ova rukopisna knjiga iz XII veka prošla zajedno sa srpskom vojskom tokom prvog svetskog rata.

 

U svim razgovorima potvrđeni su tradicionalno odlični odnosi dve nacije, podrška Atine evropskom putu Srbije, uverenje da će Grčka prevazići finansijsku i ekonomsku krizu sa kojom se suočava i obostrana želja da se bilateralna saradnja na svim nivoima i u svim sektorima dalje unapređuje.