Printer Friendly Version Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova i DKP-ima R. Srbije @ 12 December 2013 11:20 AM

U skladu sa nastojanjima za unapređenje stručnog usavršavanja studenata i postdiplomaca Republike Srbije, usvojen je novi Pravilnik, kojim se uređuju uslovi i okvir za obavljanje stručne prakse u zemlji i inostranstvu pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova.
Stručna praksa u Ministarstvu spoljnih poslova je deo posebnog Programa stručnog usavršavanja i osposobljavanja, koji za svaku godinu donosi ministar spoljnih poslova. Sprovodi se prema potrebama i mogućnostima Ministarstva spoljnih poslova, shodno predlozima organizacionih jedinica i diplomatsko-konzularnih predstavništva R. Srbije, i podrazumeva neposredno upoznavanje sa poslovima iz delokruga Ministarstva i državne uprave.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI:
Punoletni državljani Republike Srbije, koji su studenti osnovnih studija, diplomci ili studenti poslediplomskih studija na fakultetima u zemlji ili inostranstvu, a nisu u stalnom radnom odnosu.

DUŽINA TRAJANjA:
Stručna praksa traje najmanje dve nedelje, a najduže šest meseci.
Nakon završetka stručne prakse Ministarstvo izdaje odgovarajuću potvrdu.

PROCEDURA PRIJAVLjIVANjA:
Zainteresovano lice treba da podnese odgovarajuću molbu za obavljanje stručne prakse najmanje dva meseca pre planiranog početka prakse, kao i sledeća dokumenta:
1. popunjen obrazac prijave
2. fotokopiju važeće lične karte ili pasoša Republike Srbije
3. biografiju, i
4. potvrdu fakulteta o studijama i prosečnoj oceni.
Kandidat, koji bude ušao u dalju proceduru, poziva se na razgovor, a o odluci Ministarstva se obaveštava u pisanoj formi.

KOME SE TREBA OBRATITI:
1. ZA PRAKSU U MINISTARSTVU SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – Diplomatskoj akademiji, poštom ili elektronskim putem na adresu akademija@mfa.rs.
2. ZA PRAKSU U IZABRANOM DIPLOMATSKO-KONZULARNOM PREDSTAVNIŠTVU REPUBLIKE SRBIJE
Izabranom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije (npr. ambasada, stalna misija, generalni konzulat, konzulat, kulturno-informativni centar), poštom ili elektronskim putem.
Ambasadi Republike Srbije u Atini poštom (106, Vasilissis Sofias Avenue, 11527 Athens) ili elektronskim putem na adresu beograd@hol.gr.

NAKNADE I TROŠKOVI:
Lice koje obavlja stručnu praksu nema pravo na novčanu naknadu ili drugu imovinsku korist za stručnu praksu. Ministarstvo i DKP RS ne snose putne troškove, troškove osiguranja, smeštaja i ishrane, kao ni druge troškove u vezi sa obavljanjem stručne prakse, osim ako drugačije nije predviđeno.