Printer Friendly Version Početak pristupnih pregovora između Srbije i EU @ 22 January 2014 08:35 AM

Prva međuvladina konferencija Srbija-EU održana je 21. januara 2014. godine, čime je obeležen zvaničan početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Delegaciju, koju je predvodio predsednik Vlade RS I. Dačić, činili su prvi potpredsednik Vlade RS A. Vučić, ministar spoljnih poslova I. Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije B. Ružić, šef pregovaračkog tima T. Miščević i savetnik predsednika RS za spoljnu politiku M. Đurić.

Evropsku uniju su predstavljali potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Grčke E. Venizelos i komesar za proširenje Š. File.

Premijer I. Dačić izložio je uvodnu izjavu Vlade Srbije.

Konferenciji su, takođe, prisustvovali i austrijski ministar spoljnih poslova S. Kurc, hrvatska ministarka V. Pusić, rumunski ministar T. Korlacean, kao i drugi zvaničnici. 

Nakon završetka prve međuvladine konferencije Srbija-EU, g. File je istakao da početak pristupnih pregovora sa EU dolazi kao dobro zasluženo priznanje za napore i hrabre poteze rukovodstva Srbije.

"Ključni činilac u ovome bila je rešenost Vlade Srbije da prihvati dugogodišnje reforme, kao i hrabri napori napravljeni u proteklih nekoliko meseci u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom", istakao je g. File na konferenciji za štampu sa premijerom I. Dačićem, prvim potrpredsednikom Vlade A. Vučićem i grčkim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova E. Venizelosom, u svojstvu predsedavajućeg Savetom EU.