Printer Friendly Version Почетак приступних преговора између Србије и ЕУ @ 24 January 2014 04:10 PM

Прва међувладина конференција Србија-ЕУ одржана је 21. јануара 2014. године, чиме је обележен званичан почетак приступних преговора на политичком нивоу.


Делегацију, коју је предводио председник Владе РС И. Дачић, чинили су први потпредседник Владе РС А. Вучић, министар спољних послова И. Мркић, министар без портфеља задужен за евроинтеграције Б. Ружић, шеф преговарачког тима Т. Мишчевић и саветник председника РС за спољну политику М. Ђурић.


Европску унију су представљали потпредседник Владе и министар спољних послова Грчке Е. Венизелос и комесар за проширење Ш. Филе.


Премијер И. Дачић изложио је уводну изјаву Владе Србије.


Конференцији су, такође, присуствовали и аустријски министар спољних послова С. Курц, хрватска министарка В. Пусић, румунски министар Т. Корлацеан, као и други званичници.


Након завршетка прве међувладине конференције Србија-ЕУ, г. Филе је истакао да почетак приступних преговора са ЕУ долази као добро заслужено признање за напоре и храбре потезе руководства Србије.
"Кључни чинилац у овоме била је решеност Владе Србије да прихвати дугогодишње реформе, као и храбри напори направљени у протеклих неколико месеци у циљу нормализације односа са Приштином", истакао је г. Филе на конференцији за штампу са премијером И. Дачићем, првим потрпредседником Владе А. Вучићем и грчким потпредседником Владе и министром спољних послова Е. Венизелосом, у својству председавајућег Саветом ЕУ.