Printer Friendly Version "Grčka u Srbiji ima prijatelja", saopštenje srpskog ministra Aleksandra Vulina, nacionalnog koordinatora za pitanja izbegličke i migratorne krize @ 6 March 2016 07:43 AM

Povodom navoda u pojedinim grčkim medijima da je Atina uputila protest Beogradu u kontekstu migrantske krize, predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin uputio je sledeće saopštenje:

"Srbija od početka migrantske krize traži jedinstven evropski pristup u njenom rešavanju. Na svim skupovima koje je organizovala Srbija pozivali smo i predstavnike Grčke, kao i svih ostalih zemalja koje su pogodjene krizom u pokušaju da se zajedničkim radom dodje do zajedničkog rešenja. Smatramo da samo zajedničkim radom i uzdržavanjem od jednostranih poteza možemo da upravljamo migrantskim tokovima i pomognemo svakoj od zemalja, ali i ljudima koji beže od rata. Grčka u nama ima prijatelja koji je u potpunosti spreman da učestvuje u zajedničkom rešenju iz koga ni jedna zemlja na migrantskoj ruti ne treba da bude isključena. Upravo zato Srbija traži da EU fondovi namenjeni pomoci u rešavanju migrantske krize treba da budu dostupni i zemljama koje nisu članice EU, ali se suočavaju sa istim problemima kao da jesu. Grčka i Srbija imaju dobre i prijateljske odnose i oni će nastaviti da se razvijaju. Srbija se odgovorno odnosi prema migrantima, svojim susedima, ali i prema svojim gradjanima. Naša politika je jasna i otvorena - kako se ponašaju druge zemlje na ruti, a posebno zemlje primaoci migranta, tako će se ponašati i Srbija."