Printer Friendly Version Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду @ 10 April 2017 10:07 AM

Обавештавамо Вас да је градска управа Града Београда, секретаријат за културу, објавио Јавни међународни двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.


Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело, друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији као и трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.


Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. године за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне Скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.


За градоначелника Београда изабран је 14. фебруара 1997. године испред коалиције Заједно која је на локалним изборима 1996. године однела победу у више градова у Србији. У јуну 200. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС за изборе који су одржани 24 септембра 2000. године. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 21. јануара 2001. године након победе ДОС на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.


Др Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.

ГРАДСКА УПРАВА ГРАДА БЕОГРАДА
Секретаријат за културу
Београд, Трг републике 3
Расписује

ЈАВНИ МЕЂУНАРОДНИ ОТВОРЕНИ ДВОСТЕПЕНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЕШЕЊА ЗА СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ЗОРАНУ ЂИНЂИЋУ НА СТУДЕНТСКОМ ТРГУ У БЕОГРАДУ

Расписивач конкурса:
Град Београд - Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу


Задатак конкурса:
Циљ конкурса је добијање најквалитетнијег  идејно-програмског решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду. Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сечања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвено-историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.
Очекује се да то буде у језику савремене визуелне уметности.


Тип конкурса:
По врсти, конкурс је јавни.
По учесницима, конкурс је отворени.
По облику, конкурс је двостепени.
Према начину и предаји рада, конкурс је анонимни.
Језик конкурса је за домаће учеснике српски, а за иностране учеснике енглески.


Подлоге:
Конкурсни материјал ученици конкура могу преузети без накнаде на веб порталу Града Београда (http://www.beograd.rs) и Друштва архитеката Београда (http://www.dab.rs) од 30. марта 2017. године.


Рокови:
Крајњи рок за предају радова у првом степену конкурса је 15. јун 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата првог степена конкурса је 30. јун 2017. године.
Крајњи рок за предају радова у другом степену конкурса је 28. септембар 2017. године до 15 часова, без обзира на начин предаје рада (непосредно или поштом).
Рок завршетка рада жирија и објављивање резултата другог степена конкурса је 16. октобар 2017. године.


Наградни фонд:
Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 дана радова који одговарају пропозицијама конкурса за други степен биће одабрано 6 (шест) радова.
Награде у укупном износу од нето наградног фонда од 19 000 евра биће додељене према следећој расподели:
- прва награда 8 000 евра
- друга награда 5 000 евра
- трећа награда 3 000 евра.
И три једнако вредна откупа од по 1 000 евра.
Исплате награда откупа за радове чији аутори имају пребивалиште на територији Републике Србије исплаћују се у динарској противвредности.
Првонаграђен рад биће одабран за реализацију.

Жири конкурса:
- Професор Борис Подрека, архитекта,
- Академик Душан Оташевић, сликар,
- Академик Владимир Величковић, сликар,
- Професор Чедомир Васић, сликар и
- Милутин Фолић, архитекта, главни урбаниста града Београда.