Printer Friendly Version Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu. @ 10 April 2017 10:09 AM

Obaveštavamo Vas da je gradska uprava Grada Beograda, sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.


Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo, društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji kao i tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.


Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. godine za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne Skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.


Za gradonačelnika Beograda izabran je 14. februara 1997. godine ispred koalicije Zajedno koja je na lokalnim izborima 1996. godine odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 200. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS za izbore koji su održani 24 septembra 2000. godine. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 21. januara 2001. godine nakon pobede DOS na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.


Dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku.

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
Sekretarijat za kulturu
Beograd, Trg republike 3
Raspisuje

JAVNI MEĐUNARODNI OTVORENI DVOSTEPENI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG REŠENJA ZA SPOMEN-OBELEŽJE ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU U BEOGRADU

Raspisivač konkursa:
Grad Beograd - Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu


Zadatak konkursa:
Cilj konkursa je dobijanje najkvalitetnijeg idejno-programskog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu. Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sečanja na Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društveno-istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.
Očekuje se da to bude u jeziku savremene vizuelne umetnosti.


Tip konkursa:
Po vrsti, konkurs je javni.
Po učesnicima, konkurs je otvoreni.
Po obliku, konkurs je dvostepeni.
Prema načinu i predaji rada, konkurs je anonimni.
Jezik konkursa je za domaće učesnike srpski, a za inostrane učesnike engleski.


Podloge:
Konkursni materijal učenici konkura mogu preuzeti bez naknade na veb portalu Grada Beograda (http://www.beograd.rs) i Društva arhitekata Beograda (http://www.dab.rs) od 30. marta 2017. godine.


Rokovi:
Krajnji rok za predaju radova u prvom stepenu konkursa je 15. jun 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata prvog stepena konkursa je 30. jun 2017. godine.
Krajnji rok za predaju radova u drugom stepenu konkursa je 28. septembar 2017. godine do 15 časova, bez obzira na način predaje rada (neposredno ili poštom).
Rok završetka rada žirija i objavljivanje rezultata drugog stepena konkursa je 16. oktobar 2017. godine.


Nagradni fond:
Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 dana radova koji odgovaraju propozicijama konkursa za drugi stepen biće odabrano 6 (šest) radova.
Nagrade u ukupnom iznosu od neto nagradnog fonda od 19 000 evra biće dodeljene prema sledećoj raspodeli:
- prva nagrada 8 000 evra
- druga nagrada 5 000 evra
- treća nagrada 3 000 evra.
I tri jednako vredna otkupa od po 1 000 evra.
Isplate nagrada otkupa za radove čiji autori imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije isplaćuju se u dinarskoj protivvrednosti.
Prvonagrađen rad biće odabran za realizaciju.

Žiri konkursa:
- Profesor Boris Podreka, arhitekta,
- Akademik Dušan Otašević, slikar,
- Akademik Vladimir Veličković, slikar,
- Profesor Čedomir Vasić, slikar i
- Milutin Folić, arhitekta, glavni urbanista grada Beograda.