Printer Friendly Version Званична посета председника Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Грчкој @ 10 April 2017 04:44 PM

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, у оквиру званичне посете Грчкој, имала је одвојене сусрете са председником Парламента Николаосом Вуцисом и председником државе Прокописом Павлопулосом, а том приликом је истакнуто да су односи две државе, као и два народа историјски блиски и пријатељски и да је зато важно да се негују и унапређују у данашњим савременим оквирима.

Председници два парламента су на састанку потписали Меморандум о сарадњи, којим је формирана парламентарна Комисија, са циљем да се унапреди сарадња у области евроинтеграција, економије и културе, као и на мултилатералном плану, кроз редовне састанке.

Гојковић је оценила да посета има и историјски карактер, имајући у виду да је у питању прва посета председника Народне скупштине Грчкој од 1991. године, као и да се успостављењем Комисије за сарадњу, подиже ниво парламентарних односа, у контексту 135 година од успостављања дипломатских односа и 150-годишњице првог уговора о савезу.

 

Гојковић је указала да на тај начин два парламента прате ниво односа који су достигнути на међувладином плану и изразила задовољство што су приликом претходне посете Вуциса Београду, у децембру 2016. године, отворена врата за унапређење односа, што је конкретизовано и потписивањем овог меморандума.

Председник Парламента Грчке Николаос Вуцис је такође оценио да је Меморандум значајан за унапређење укупних односа и истакао да је важно додатно појачати међудржавну сарадњу, и у том контексту изнео позитивна очекивања од рада међувладиног Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

На састанку се разговарало и о унапређењу односа у области економије, енергетике, инфраструктуре, туризма, као и о питањима миграција и другим изазовима са којима се регион суочава, а Вуцис је указао да због свега тога постоје разлози да будемо пажљиви и радимо заједно за очување стабилности и мира.

Гојковић је имала сусрет и са председником Републике Грчке Прокописом Павлопулосом, који је том приликом упутио честитку изабраном председнику Србије Александру Вучићу, а председница Народне скупштине је захвалила на томе и поздравила иницијативу за посету председника Павлопулоса Србији.

Павлопулос је пожелео и успех Србији у процесу уласка у ЕУ и напоменуо да Грчка спада у ред земља која жели да се овај процес брзо заврши.

Гојковић је нагласила да су Србија и Грчка историјски блиски пријатељи, али да Грчка и данас пружа подршку по актуелним питањима и захвалила на поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, на основу поштовања међународног права, указујући на нашу посвећеност дијалогу.

Председница Народне скупштине је изразила захвалност на искреној подршци ка пуноправном чланству Србије у ЕУ, истичући да је Србија свесна да тај пут није лак, али да је посвећена преговорима и отварању поглавља и унутрашњим реформама.

Председница Народне скупштине Републике Србије, која је у посету Грчкој дошла на позив председника Парламента Вуциса, разговараће и са члановима парламентарне групе пријатељства Грчке – Србије и представницима парламентарних група.