Printer Friendly Version Унапређење пријатељских односа Србије и Грчке @ 21 April 2017 12:26 PM


Атина, 20. април 2017. године – Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Грчка искрени пријатељ и партнер Србије.Јоксимовић је, након састанка са алтернативним министром иностраних послова Грчке задуженим за европска питања и економску сарадњу Јоргосом Катругалосом, истакла да се то односи како на европски пут наше земље, тако и по питању стабилности региона.Tоком сусрета било je речи о регионалној стабилности, економској сарадњи, европском путу Србије, мигрантској кризи, али да је у фокусу заправо пријатељство двеју земаља, које се не сме заборавити. Она је објаснила да је циљ њене посете Атини припрема за заједничку седницу влада двеју земаља, која ће бити одржана у јулу у Солуну, а на којој би требало да буде потписано више споразума у разним областима.

Јоксимовић је указала на то да је генерални закључак данашњег састанка да искрено пријатељство са Грчком, грчким народом и владом те земље постоји и да се обе земље морају посветити његовом неговању, како не би било само приче о традиционално добрим односима, а без конкретних резултата.

Грчка је несумњиво важан пријатељ и партнер Србије на европском путу, као и по питању стабилности региона, поновила је она и додала да Србија има недвосмислену подршку те земље на европском путу и да ће Атина подржати и отварање нових поглавља за која је Србија спремна, до краја председавања Малте, односно до краја јуна ове године. Јоксимовић је рекла и да позиција Србије у европским интеграцијама није увек лака и да се држава труди да неким земљама посебно објасни и предочи аргументе због којих је важан европски пут.


Она је истакла да је са Катругалосом разговарала и о ситуацији у региону, и нагласила да је за Грчку, као балканску земљу, врло важно шта се догађа у региону западног Балкана. Министар је навела да је препозната конструктивна улога Србије и посебно премијера Александра Вучића, и додала да је Вучић из Атине добио честитке на победи на председничким изборима. Према њеној оцени, постоји много простора за даљу економску сарадњу, посебно у области туризма и заједничких пројеката који би убудуће могли да се реализују. Током састанка је, како је додала, било речи и о мигрантској кризи, имајући у виду да је Грчка осетила њен највећи терет, нагласила је она. Она је подсетила на то да ЕУ у почетним моментима кризе није реаговала јединствено, уз оцену да сада већ постоји одређени механизам који функционише и да је ситуација у тој земљи стабилнија.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић се током службене посете Атини, састала и са првим потпредседником Парламента Грчке и председником Одбора за европске интеграције Анастасиосом Куракисом, као и са директором Европске организације за јавно право (EPLO) Спиридоном Флогаитисом.

Јоксимовић је у разговору са Куракисом нагласила значај интензивирања билатералних посета, као и потенцијал за поспешивање међусобне сарадње у европским интеграцијама, различитим инфраструктурним пројектима, областима туризма, културе, образовања и здравства. Она је истакла важност заједничког рада на одржавању и унапређењу пријатељских односа двеју држава и парламената, и захвалила Грчкој на принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова. Куракис је посебно похвaлио постигнуте резултате у процесу европских интеграција Србије, као и успешност спровођења реофрми на том путу које сматра од посебне важности за грађане Србије. Он је поновио подршку Грчке свеукупном напретку Србије на политичком и привредном плану. Куракис је када је реч о приступу Србије актуелној мигрантској кризи истакао да је Србија показала хуман однос и солидарност и понашала се у складу са европским стандардима када и неке чланице Европске уније нису.

Флогаитис је у разговору са Јоксимовић истакао да је Европска организација за јавно право кућа Србије у Атини. Он је објаснио да је EPLO организација која се бави јавном управом и добрим управљањем, што су важни сегменти за Владу Србије у самом процесу европских инграција. Заједнички је констатовано да постоји простор за сарадњу у бројним областима, пре свега у реформи јавне управе и усавршавања младих.