Printer Friendly Version Unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Grčke @ 21 April 2017 12:40 PM

Atina, 20. april 2017. godine – Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Grčka iskreni prijatelj i partner Srbije.

Joksimović je, nakon sastanka sa alternativnim ministrom inostranih poslova Grčke zaduženim za evropska pitanja i ekonomsku saradnju Jorgosom Katrugalosom, istakla da se to odnosi kako na evropski put naše zemlje, tako i po pitanju stabilnosti regiona.

Tokom susreta bilo je reči o regionalnoj stabilnosti, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, migrantskoj krizi, ali da je u fokusu zapravo prijateljstvo dveju zemalja, koje se ne sme zaboraviti. Ona je objasnila da je cilj njene posete Atini priprema za zajedničku sednicu vlada dveju zemalja, koja će biti održana u julu u Solunu, a na kojoj bi trebalo da bude potpisano više sporazuma u raznim oblastima.


Joksimović je ukazala na to da je generalni zaključak današnjeg sastanka da iskreno prijateljstvo sa Grčkom, grčkim narodom i vladom te zemlje postoji i da se obe zemlje moraju posvetiti njegovom negovanju, kako ne bi bilo samo priče o tradicionalno dobrim odnosima, a bez konkretnih rezultata.


Grčka je nesumnjivo važan prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju stabilnosti regiona, ponovila je ona i dodala da Srbija ima nedvosmislenu podršku te zemlje na evropskom putu i da će Atina podržati i otvaranje novih poglavlja za koja je Srbija spremna, do kraja predsedavanja Malte, odnosno do kraja juna ove godine. Joksimović je rekla i da pozicija Srbije u evropskim integracijama nije uvek laka i da se država trudi da nekim zemljama posebno objasni i predoči argumente zbog kojih je važan evropski put.
Ona je istakla da je sa Katrugalosom razgovarala i o situaciji u regionu, i naglasila da je za Grčku, kao balkansku zemlju, vrlo važno šta se događa u regionu zapadnog Balkana. Ministar je navela da je prepoznata konstruktivna uloga Srbije i posebno premijera Aleksandra Vučića, i dodala da je Vučić iz Atine dobio čestitke na pobedi na predsedničkim izborima. Prema njenoj oceni, postoji mnogo prostora za dalju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma i zajedničkih projekata koji bi ubuduće mogli da se realizuju. Tokom sastanka je, kako je dodala, bilo reči i o migrantskoj krizi, imajući u vidu da je Grčka osetila njen najveći teret, naglasila je ona. Ona je podsetila na to da EU u početnim momentima krize nije reagovala jedinstveno, uz ocenu da sada već postoji određeni mehanizam koji funkcioniše i da je situacija u toj zemlji stabilnija.


Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović se tokom službene posete Atini, sastala i sa prvim potpredsednikom Parlamenta Grčke i predsednikom Odbora za evropske integracije Anastasiosom Kurakisom, kao i sa direktorom Evropske organizacije za javno pravo (EPLO) Spiridonom Flogaitisom.

Joksimović je u razgovoru sa Kurakisom naglasila značaj intenziviranja bilateralnih poseta, kao i potencijal za pospešivanje međusobne saradnje u evropskim integracijama, različitim infrastrukturnim projektima, oblastima turizma, kulture, obrazovanja i zdravstva. Ona je istakla važnost zajedničkog rada na održavanju i unapređenju prijateljskih odnosa dveju država i parlamenata, i zahvalila Grčkoj na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Kurakis je posebno pohvalio postignute rezultate u procesu evropskih integracija Srbije, kao i uspešnost sprovođenja reofrmi na tom putu koje smatra od posebne važnosti za građane Srbije. On je ponovio podršku Grčke sveukupnom napretku Srbije na političkom i privrednom planu. Kurakis je kada je reč o pristupu Srbije aktuelnoj migrantskoj krizi istakao da je Srbija pokazala human odnos i solidarnost i ponašala se u skladu sa evropskim standardima kada i neke članice Evropske unije nisu.

Flogaitis je u razgovoru sa Joksimović istakao da je Evropska organizacija za javno pravo kuća Srbije u Atini. On je objasnio da je EPLO organizacija koja se bavi javnom upravom i dobrim upravljanjem, što su važni segmenti za Vladu Srbije u samom procesu evropskih ingracija. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima, pre svega u reformi javne uprave i usavršavanja mladih.