Printer Friendly Version Одржана Прва седница Високог савета за сарадњу Републике Србије и Републике Грчке, 13. јула у Солуну @ 19 July 2017 07:06 AM

Прва седница Високог савета за сарадњу, одржана 13. јула у Солуну, највећи је и најзначајнији догађај у српско-грчким односима у последњих 65 година и представља посебан облик учвршћивања сарадње и јачања веза између Атине и Београда,. У години када се обележава 150 година Уговора о савезништву и 135 година од успостављања дипломатских односа, овај догађај који отвара ново поглавље у односима Републике Србије и Републике Грчке доприноси економском повезивању и сарадњи у свим областима.


Делегацију Републике Србије предводио је председник Александар Вучић, а делегацију Републике Грчке председник Владе Алексис Ципрас.

  


У делегацији Републике Србије били су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар економије Горан Кнежевић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар одбране Александар Вулин, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.


Делегацију Републике Грчке чинили су министар спољних послова Николаос Коцијас, министар националне одбране Панос Каменос, министар животне средине и енергетике Јоргос Статакис, министар инфраструктуре и транспорта Христос Спирцис, министар за миграциону политику Јанис Музалас, министар туризма Елена Кунтура, алтернативни министар унутрашњих послова Николаос Тоскас, заменик министра унутрашњих послова Марија Коља Царуча, заменик министра економије и развоја Астериос Пициорлас, генерални секретар Министарства спољних послова за међународне економске односе Јоргос Ципрас, политички директор у Министарству спољних послова Петрос Мавроидис и шеф дипломатског кабинета председника Владе Грчке Евангелис Калпадакис.

  


Осим разговора председника Републике Србије и председника Владе Грчке, одржан је и низ билатералних састанака министара који су били у делегацији.


Потписано је седам споразума: Споразум о социјалном осигурању, Споразум о међусобном признавању возачких дозвола, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о разумевању у области културе, меморандум о разумевању о развоју железничког транспорта, Меморандум о разумевању између министарстава спољних послова о сарадњи у области дипломатске обуке и Протокол између министарстава одбране о сарадњи у области војног образовања.


Након пленарног састанка делегација, одржан је трилатерални састанак председника Србије, Александра Вучића, председника Владе Грчке Алексиса Ципраса и председника Владе Бугарске Бојка Борисова на којем су разматрани односи у региону, енергетско повезивање три државе и инфраструктурни пројекти.

  


Председник Републике Србије срео се и са Жан Клодом Јункером у Солуну, са којим је разговарао о европској будућности Републике Србије.