Printer Friendly Version Свечано отварање Шабачке улице у Аргостолију и изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“ @ 25 October 2017 09:34 AM

Залагањем Виктора Рухотаса, почасног конзула Републике Србије на Кефалонији, у години у којој се обележава 150. годишњица од када су Кнежевина Србија и Краљевина Грчка потписале Уговор о савезу, једна од улица у граду Аргостоли, са којим је Шабац побратимљен, названа је Шабачка (Οδός Σάμπατς).


Шабачку улицу свечано су 21. октобра о.г. отворили градоначелник Кефалоније Александрос Парисис и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, који је предводио делегацију Шапца. Отварању Шабачке улице присуствовали су и званичници Кефалоније, митрополит Димитриос, амбасадор Душан Спасојевић, представници српске дијаспоре и др.

  

Истог дана у 19.00 часова у позоришту општине Кефалоније „О Кефалос“, отворена је и изложба „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан“, коју је припремио Историјски музеј Србије. Изложбу су отворили градоначелник А. Парисис, посланица „Сиризе“ са Кефалоније Афродити Тепефтату, амбасадор Душан Спасојевић и професорка Универзитета Македоније, Одељење за балканске, словенске и источне студије Ставрула Мавројени. Почасни конзул Рухотас је организовао да изложбу до краја октобра посете ученици свих средњих школа и гимназија са Кефалоније, а кустоси ће бити професори грчког језика које је припремила проф. Ставрула Мавројени.