Printer Friendly Version Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević u zvaničnoj poseti Grčkoj @ 2 December 2017 08:23 AM

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se 1. decembra u Atini sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom sa kojim je razgovarao o evroitegracijama Srbije u EU i kulturnoj saradnji.


Vukosavljević je istakao da se Srbija zalaže za principe međunarodnog prava i dijaloga, kao i da ima interes da u regionu vladaju mir i prosperitet. “Kultura stvara muziku među narodima i predstavlja alat za upoznavanje, razmenu iskustava i znanja”, rekao je ministar.


Pavlopoulos je napomenuo da Balkan treba da bude deo Evrope i ponovio da Grčka podržava put Srbije u evrointegracijama. “Srbija je učinila dosta toga značajnog i Grčka je spremna da pomogne da jednog dana veličanstvena srpska kultura uđe u mozaik evropske kulture”, istakao je predsednik Grčke i dodao da put Srbije ka EU treba da bude isti kao što su imale zemlje iz bivše SFRJ.


Srpski ministar je ocenio da nije dovoljno reći da je saradnje dve zemlje odlična, jer ona može biti još bolja i plodonosnija. Dve istorije su isprepletane, smatra on i dodaje da treba razviti stratešku saradnju u oblasti za koju je nadležan, a to je kultura.
“Evropa ne bi bila ista bez antičke Grčke koja je kolevka evropske kulture i zajedno možemo učiniti da Evropa izleda još bogatije”, istakao je Vukosavljević.


Predsednik Pavlopoulos se zahvalio srpskom ministru na brizi koju posvećuje Rigi od Fere, jer je kako kaže vizija tog grčkog revolucionara značajna ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.

Vukosavljević se, tokom zvanične posete Grčkoj, sastao i sa svojom koleginicom  Lidijom Koniodu sa kojom je razgovarao o unapređenju kulturnih odnosa dve zemlje.
Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje između nacionalnih ustanova kulture dok je posebna pažnja posvećena saradnji eksperata iz različitih oblasti i njihovoj uzajamnoj razmeni.


Dogovorena je intenzivnija međumuzejska saradnja između Narodnog muzeja u Beogadu i muzeja iz Atine, kao i gostovanje grčkih profesinalaca u oblasti zaštite spomenika kulture kroz ucešće u programima koji će biti realizovati u Srbiji tokom sledeće godine, ali i gostovanje ansambla Kolo u Grčkoj i učešće Narodnog pozorišta iz Beograda na Festivalu Epidaurus.
Sagovornici su konstatovali da postoji potreba za produbljivanjem razvoja regionalne saradnje kroz zajedničke projekte koje podržavaju međunarodne organizacije i inicijative.
Ministar Vukosavljević se ovom prilikom zahvalio Lidiji Koniodu na podršci institucija Grčke koje pružaju u oblasti zaštite srpskog kulturnog nasleđa u toj zemlji.