Printer Friendly Version Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић у званичној посети Грчкој @ 2 December 2017 08:26 AM

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић састао се 1.децембра у Атини са председником Грчке Прокописом Павлопоулосом са којим је разговарао о евроитеграцијама Србије у ЕУ и културној сарадњи.


Вукосављевић је истакао да се Србија залаже за принципе међународног права и дијалога, као и да има интерес да у региону владају мир и просперитет. “Култура ствара музику међу народима и представља алат за упознавање, размену искустава и знања”, рекао је министар.


Павлопоулос је напоменуо да Балкан треба да буде део Европе и поновио да Грчка подржава пут Србије у евроинтеграцијама. “Србија је учинила доста тога значајног и Грчка је спремна да помогне да једног дана величанствена српска култура уђе у мозаик европске културе”, истакао је председник Грчке и додао да пут Србије ка ЕУ треба да буде исти као што су имале земље из бивше СФРЈ.


Српски министар је оценио да није довољно рећи да је сарадње две земље одлична, јер она може бити још боља и плодоноснија. Две историје су испреплетане, сматра он и додаје да треба развити стратешку сарадњу у области за коју је надлежан, а то је култура.
“Европа не би била иста без античке Грчке која је колевка европске културе и заједно можемо учинити да Европа изледа још богатије”, истакао је Вукосављевић.


Председник Павлопоулос се захвалио српском министру на бризи коју посвећује Риги од Фере, јер је како каже визија тог грчког револуционара значајна не само за Балкан, већ и за целу Европу.


Вукосављевић се, током званичне посете Грчкој, састао и са својом колегиницом  Лидијом Кониоду са којом је разговарао о унапређењу културних односа две земље.
На састанку је било речи о унапређењу сарадње између националних установа културе док је посебна пажња посвећена сарадњи експерата из различитих области и њиховој узајамној размени.


Договорена је интензивнија међумузејска сарадња између Народног музеја у Беогаду и музеја из Атине, као и гостовање грчких професиналаца у области заштите споменика културе кроз уцешће у програмима који ће бити реализовати у Србији током следеће године, али и гостовање ансамбла Коло у Грчкој и учешће Народног позоришта из Београда на Фестивалу Епидаурус.


Саговорници су констатовали да постоји потреба за продубљивањем развоја регионалне сарадње кроз заједничке пројекте које подржавају међународне организације и иницијативе.


Министар Вукосављевић се овом приликом захвалио Лидији Кониоду на подршци институција Грчке које пружају у области заштите српског културног наслеђа у тој земљи.