Printer Friendly Version Proslava Dana Svetog Save u Grčkoj @ 31 January 2018 04:44 PM

Dan Svetog Save u Atini ove godine je proslavljen uz svečanu akademiju, koja je održana u petak 26. januara u 19 časova, u pozorištu „Melina Merkuri“. Na Svetosavskoj akademiji, koja je prvi put organizovana u Grčkoj, učestvovali su učenici Prve dopunske škole iz Atine, studenti Odseka za ruski jezik i književnost i slovenske studije Filozofskog fakulteta Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta.

  

U prisustvu ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i konzula Milana Vukosavljevića sa porodicama, ambasadora Bosne i Hercegovine Branka Dokića, oca Ambrozija, generalnog sekretara Opštine Glilfada Orestisa Canglasa i brojnih pripadnika srpske dijaspore, umetnici, Srbi koji žive i rade u Atini izveli su prigodan program.

Program je bio raznovrstan i veoma kvalitetan, organizacija i izvođači na visokom, skoro profesionalnom nivou, kako dolikuje proslavi dana osnivača srpske škole i crkve.   

  


Zahvaljujući roditeljima i učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku “Vuk” prvi put ove godine u Larisi i Volosu svečano je obeležen Dan Svetog Save. Uz zvuke Svetosavske himne prelomljen je slavski kolač i održan javni čas - tribina o liku i delu Svetog Save. Učenici su izveli recital, a program je završen uz srpsko kolo. Svečanost je upotpunjena prvom dodelom đačkih knjižica uz pohvale za odlične ocene.

  

Proslava Dana Svetog save održaće se i na Kritu u subotu, 3. februara uz prisustvo ambasadora Republike Srbije i konzula.