Printer Friendly Version ПРВА ЗВАНИЧНА ПОСЕТА СРПСКОГ АМБАСАДОРА КРИТУ @ 7 February 2018 09:08 AM

Амбасадор Републике Србије у Атини Душан Спасојевић и конзул Милан Вукосављевић посетили су острво Крит од 1 – 4. фебруара 2018. године. Ово је била прва званична посета српског амбасадора Криту у последњих неколико деценија и прва посета представника Амбасаде Српској допунској школи, која успешно ради већ осам година. 


Током посете највећем грчком острву одржани су састанци са представницима локалне самоуправе односно, замеником гувернера Еврипидисом Кукиадакисом, председником Парламента Крита Јоргосом Пицулисом, градоначелником Ираклиона Василисом Лабриносом и заменицом градоначелника Аристеом Плеври. Сусрели су се и са критским архиепископом Иринејом. Са шефом полиције Ираклиона Јосифом Канакусакисом договарана је сарадња у области унутрашњих послова.

    


Представници најважнијих институција Крита су, у свим разговорима, истицали братске односе наших народа и цркава и спремност за продубљивање и развој односа у свим сферама. Планира се да већ у фебруару делегација са Крита учествује на Сајму туризма у Београду, а покренута је и иницијатива за братимљење Ираклиона и београдске општине Чукарица. Исто тако је истакнута спремност да се на сваки начин помогне српској заједници на Криту.