Printer Friendly Version Obeležavanje Dana Svetog Save, osnivača srpske crkve i škole u Grčkoj @ 29 January 2019 12:59 PM

U Atini je, u subotu 26.01.2019. godine u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju, služena liturgija na srpskom jeziku, nakon koje je presečen slavski kolač. Istog dana, u Kulturnom centru Atinske Arhiepiskopije, održana je svečana priredba uz program koji su izveli učenici Prve srpske dopunske škole, studenti koji izučavaju srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini, kao i srpski umetnici iz Atine.

  


Svetosavsko nasleđe čuvaju u centralnoj Grčkoj đaci Srpske dopunske škole u Volosu i Larisi. Po održanom javnom času uz recital za roditelje u petak u Volosu i u subotu u Larisi, u nedelju je prvi put u Crkvi Svete Petke u Volosu služena Svetosavska liturgija i osvećena ikona Svetog Save koju je srpska škola dobila na dar od Hrama Svetog Save u Beogradu. Po završetku liturgije otac Aleksandar Gačić je prelomio slavski kolač sa učiteljicom Ljubicom Pokrajac i učenicima Srpske škole.