Printer Friendly Version Bratimljenje glavnog grada Krita i Gradske opštine Čukarice @ 12 February 2019 08:26 AM

U subotu 9. februara 2019. u gradskoj kući Grada Irakliona, potpisana je Povelja o bratimljenju Gradske opštine Čukarica i Grada Irakliona na ostrvu Krit. Dokument o bratimljenju su potpisali predsednik Gradske opštine Čukarica Srđan Kolarić i gradonačelnik Irakliona Vasilis Lambrinos uz prisustvo ambasadora republike Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića i drugih brojnih zvanica.

  
Domaćin gradonačelnik Lambrinos je u svom govoru na ceremoniji pomenuo da dva naroda srpski i grčki imaju duge i tradicionalno bliske odnose, ali da ovakva saradnja, koja na konkretan način približava gradove te veze učvršćuje. Dva mesta imaju perspektivu jačanja saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, kulture, sporta i privrede. Gradonačelnik Lambrinos je pomenuo i da na Kritu živi značajna srpska zajednica koja predstavlja bazu za uspešan razvoj saradnje.


Gradonačelnik Čukarice Srđan Kolarić je istakao da Čukarica jeste jedna od najvećih beogradskih opština i da ovakva vrsta saradnje sa Kritom za njih mnogo znači. Pomenuo je da i Beograd ima potencijale za razvijanje saradnje u oblasti turizma. Pozvao je građane Irakliona i Krita da posete Beograd, koji je postao važno turističko središte na Balkanu. Lokalne vlasti dva mesta su ovom prilikom dogovorile da se saradnja nastavi u najskorije vreme, posetom delegacije Irakliona Beogradu, odnosno Čukarici.