Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ КОЈИМА ИСТИЧЕ БОРАВАК ОД 90 ДАНА БЕЗ ВИЗЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРЧКЕ @ 30 March 2020 01:43 PM

Грађани Републике Србије који су се туристички или другим послом затекли на територији Грчке у тренутку избијања пандемије вируса COVID19, а којима истичке боравак од 90 дана у оквиру 180 дана, могу продужити боравак на територији Грчке. Да би то учинили потребно је:

1. Да није прекорачен лимит од 89 дана у оквиру 180 дана;
2. Фотокопија пасоша, стране са личним подацима и стране где се види улазни печат
3. Путно осигурање важеће у Грчкој за период за који се продужује боравак (осигурање је могуће продужити online уколико није још истекло)
4. Две фотографије
5. Изјава оверена у КЕП-у од стране домаћина где станујете, уговор о стану уколико изнајмљујете стан, или потврда од хотела уколико сте у хотелском смештају
6. Фотокопија авионске или аутобуске карте као доказ да нисте могли да се вратите у Србију, односно да се види да је превоз отказан (потврда из авиокомпаније или туристичке агенције)
7. Такса у вредности од 30€ за продужење визе; у полицијској станици где се подноси захтев добија се број за уплату
8. Да се поседује на банковном рачуну новац у количини која зависи од тога за колико времена се продужава виза, и то у износу од 50€ дневно (пример: продужавате визу на 50 дана, 50x50€= 2500€); потребно је приложити извод из банке као доказ да поседујете довољну количину новца, а уколико се ради о страној банци, потребно је приложити исечак са банкомата (АТМ) као доказ да се новац може подићи у Грчкој

Потребно је да се обратите полицијској станици за странце (Τμήμα Αλλοδαπών) надлежној за место боравка. Пре одласка у полицијску станицу потребно је телефонски заказати долазак, неколико дана пре истека боравка. Неопходно је лично присуство и сва документација мора бити у два примерка.

Списак полицијских станица можете пронаћи овде.
 

Српски држављани којима је потребна помоћ за повратак у Србију, могу се јавити Амбасади у Атини или Генералном конзулату у Солуну. Истовремено је потребно и да се евидентирају на сајту Владе Србије: www.tackapovratka.rs и попуне упитник у рубрици „Евидентирање држављана Републике Србије којима је потребна помоћ у вези са превозом у Србију“.