Printer Friendly Version Важно саопштење – лажни сајт за гласање из иностранства @ 21 May 2020 09:25 AM

Ниједан орган државне управе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за предстојеће изборе.
Званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству је прописана Законом о јединственом бирачком списку и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.
Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије која те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским, односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису податка у бирачки списак да че бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.
Моле се сви држављани Републике Србије да буду опрезни када је реч о остављању личних података и да сва питања и захтеве у вези са остваривањем бирачког права у иностранству подносе Амбасади Републике Србије.