Printer Friendly Version Unaprediti ukupnu saradnju Srbije i Jermenije @ 23 September 2021 08:22 AM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom.

Selaković je konstatovao tradicionalno dobre i prijateljske odnose Srbije i Jermenije i izrazio spremnost za intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje ukupnih odnosa naše dve zemlje. 

 

Ministar je zahvalio Jermeniji na principijelnoj poziciji po pitanju KiM i njihovom nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“. Takođe, upoznao je sagovornika sa aktuelnom situacijom na KiM i kontinuiranim nesprovođenjem Briselskog sporazuma i primenom jednostranih mera. 

Razgovarano je i o značaju razmena poseta na najvišem i visokom nivou, a šef srpske diplomatije najavio je uskoro imenovanje ambasadora u Jerevanu i izneo očekivanje da će Jermenija u što skorijem periodu otvoriti ambasadu u Beogradu. 

Takođe, ministar Selaković je ukazao da je robna razmena daleko ispod potencijala privreda dve zemlje i poručio da je Srbija zainteresovana za identifikovanje oblasti od zajedničkog interesa kako bi naša ekonomska saradnja bila na zadovoljavajućem nivou. 

Selaković je jermenskog ministra upoznao sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u prethodnih sedam godina.