Printer Friendly Version Ministar Selaković i arhiepiskop Jeronimos Drugi o bliskosti dva naroda i crkve @ 3 November 2021 10:27 AM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Atini sa arhiepiskopom atinskim i cele Grčke Jeronimosom Drugim, kome je preneo pozdrave patrijarha srpskog Porfirija i zahvalio na doslednoj podršci našoj zemlji i narodu.

„Podrška i razumevanje koju bratski grčki narod pokazuje prema Srbiji i srpskom narodu, a koja traje koliko traju i dva naroda, jeste nešto što nam je pomagalo i pomaže da opstajemo u teškim situacijama i vremenima, znajući da ima nekog ko deli naše poglede na svet i sistem vrednosti“, rekao je Selaković.

Pomoć i podrška grčkog naroda i crkve u teškim vremenima za srpski narod jeste, prema Selakovićevim rečima, nešto što se ne zaboravlja i što svedoči o istinskom bratskom osećanju.

  

Kako je istakao šef srpske diplomatije, ni prema jednom drugom bratskom pravoslavnom narodu Srbi nemaju izraženo osećanje kakvo imaju prema grčkom.

Selaković je sagovorniku zahvalio i na doslednoj podršci po pitanju Kosova i Metohije.

„Ako se ne budemo pomagali i sarađivali po tom pitanju, budite uvereni da nisu malobrojni oni kojima će se ta nesaradnja i odsustvo podrške i te kako dopasti“, kazao je Selaković.

Arhiepiskop Jeronimos Drugi ukazao je na duboke odnose dva naroda ojačane kroz zajedničku istoriju i borbu i zajedničku veru.

Grčka pravoslavna crkva je, kako je istakao, uvek bila uz Srpsku pravoslavnu crkvu i ne može da zaboravi izazove sa kojima je bila suočena Srbija, poput bombardovanja 1999. godine.

Prema njegovim rečima, postoji istorijski kontinuitet bliskosti između dva bratska naroda i naša međusobna saradnja treba da ima kontinuitet.

Izražavajući podršku borbi Srbije za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, arhiepiskop Jeronimos Drugi je rekao da „ono što predstavlja Akropolj za Grčku, to predstavlja Kosovo za Srbiju“.