Printer Friendly Version Predstava „Jovana od metroa“ – Vidosav Stevanović @ 18 November 2021 08:50 AM

Jovana od metroa, delo Vidosava Stevanovića, biće prikazano on demand preko Ticketservices.gr, 18. i 19. decembra 2021. godine, kao i 8. i 9. januara 2022. godine.

U ovom komadu se opisuje sudbina izbeglica iz bivše Jugoslavije, koje su bežeći od rata došle u Atinu, kao i ljudska tragedija. Delo takođe govori o izazovima današnjeg vremena i o globalnom problemu kretanja izbeglica. Rat, kršenje ljudskih prava i vremenske nepogode dovode do toga da milioni ljudi napuštaju svoje domove, od kojih je polovina deca.

Predstava „Jovana od metroa“ se po prvi put prikazuje u svetu, kao delo usmereno protiv rata, koja gledaoce vodi u tamne puteve ljudske sudbine. Ovoj osetljivoj temi autori komada prilaze sa umetničke strane, želeći da izraze stav kojim se protive rasizmu, nasilju i društvenom izostavljanju.

Dušan Spasojević, srpski ambasador u Grčkoj, stavio je pod pokroviteljstvo Ambasade Srbije ovo pozorišno delo, a pisac Vidosav Stevanović ustupio je intelektualna prava.

Vidosav Stevanović je rođen 1942. godine u Cvetojevcu u Srbiji. Studirao je filologiju na Beogradskom Univerzitetu. Radio je kao direktor najveće izdavačke kuće u Jugoslaviji (Prosveta) od 1970. do 1991. godine. Od 1991. do 1993. godine živeo je u izgnanstvu u Atini, a potom u Parizu gde živi i danas. Izdao je sedam romana, tri zbirke, tri pozorišna dela i biografiju Miloševića. Roman „Testament“ (iz 1986. godine) u periodu od osam meseci odštampan je u 60.000 primeraka. Roman „Testament“ je proglašen za najbolji roman godine i kasnije knjigu decenije u Jugoslaviji. Romane „Sneg u Atini“, „Balkansko ostrvo“, „Hrist i psi“ pisao je u Atini. Stevanović je dobitnik najznačajnijih književnih priznanja svoje zemlje. Njegova dela su prevedena na mnoge evropske jezike.

U predstavi igraju
U ulozi Jovane: Tzeni Panteli
U ulozi oca: Kostas Arzoglu
U ulozi majke: Aleksandra Pantelaki
U ulozi dečaka: Promiteas Aliferopulos
Harmoniku svira Vasilis Mantudis