Printer Friendly Version Представа „Јована од метроа“ – Видосав Стевановић @ 18 November 2021 08:52 AM

Јована од метроа, дело Видосава Стевановића, биће приказано он деманд преко Тицкетсервицес.гр, 18. и 19. децембра 2021. године, као и 8. и 9. јануара 2022. године.

У овом комаду се описује судбина избеглица из бивше Југославије, које су бежећи од рата дошле у Атину, као и људска трагедија. Дело такође говори о изазовима данашњег времена и о глобалном проблему кретања избеглица. Рат, кршење људских права и временске непогоде доводе до тога да милиони људи напуштају своје домове, од којих је половина деца.

Представа „Јована од метроа“ се по први пут приказује у свету, као дело усмерено против рата, која гледаоце води у тамне путеве људске судбине. Овој осетљивој теми аутори комада прилазе са уметничке стране, желећи да изразе став којим се противе расизму, насиљу и друштвеном изостављању.

Душан Спасојевић, српски амбасадор у Грчкој, ставио је под покровитељство Амбасаде Србије ово позоришно дело, а писац Видосав Стевановић уступио је интелектуална права.

Видосав Стевановић је рођен 1942. године у Цветојевцу у Србији. Студирао је филологију на Београдском Универзитету. Радио је као директор највеће издавачке куће у Југославији (Просвета) од 1970. до 1991. године. Од 1991. до 1993. године живео је у изгнанству у Атини, а потом у Паризу где живи и данас. Издао је седам романа, три збирке, три позоришна дела и биографију Милошевића. Роман „Тестамент“ (из 1986. године) у периоду од осам месеци одштампан је у 60.000 примерака. Роман „Тестамент“ је проглашен за најбољи роман године и касније књигу деценије у Југославији. Романе „Снег у Атини“, „Балканско острво“, „Христ и пси“ писао је у Атини. Стевановић је добитник најзначајнијих књижевних признања своје земље. Његова дела су преведена на многе европске језике.

У представи играју
У улози Јоване: Тзени Пантели
У улози оца: Костас Арзоглу
У улози мајке: Александра Пантелаки
У улози дечака: Промитеас Алиферопулос
Хармонику свира Василис Мантудис