Printer Friendly Version Селаковић дочекао премијера Грчке Мицотакиса @ 17 February 2022 08:46 AM

16. фебруар 2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић дочекао је вечерас на београдском аеродрому "Никола Тесла" председника Владе Грчке Кирјакоса Мицотакиса, који је стигао у радну посету у Србију.

"Задовољство је бити овде", рекао је Мицотакис поздрављајући се са шефом српске дипломатије који му је пожелео добродошлицу.

Грчки премијер састаће се вечерас са председником Србије Александром Вучићем.

Вучић и Мицотакис састали су се у децембру 2019. године у Атини, када је потписана Декларација о стратешком партнерству Србије и Грчке.

Вучић: Молба да Грчка не мења подршку територијалном интегритету Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом имао веома добар, отворен разговор и да га је замолио да Грчка настави са политиком пружања подршке територијалном интегритету Србије.

“Замолио сам да Грчка настави са политиком пружања подршке територијалном интегритету Србије, као што ће Србија увек пружати подршку територијалном интегритету Грчке и на копну и на мору, у складу са међународним јавним стандардима. То је било и биће политика Србија у будућности”, поручио је Вучић.

Вучић је пренео да је са Мицотакисом разговарао и о европском путу Србије и о регионалним питањима.

“Посебну захавалност исказујемо грчкој влади на подршци коју пружа Србији на ЕУ путу, а нарочито на последњој Међувладиној конференцији на којој је отворен Кластер 4”, рекао је Вучић.

Навео је да је Мицотакис саслушао погледе Србије, и чуо шта Србија мисли о регионалним питањима.

“Говорили смо и о свим регионалним питањима, о разговорима Београда и Приштине, о ситуацији у региону. Грчка разуме позицију Србије, што је за нас веома важно. Рекао сам да ми не желимо замрзнуте конфликте , већ желимо решења, која морају да буду компромисна, а не наметнута Србији”, поручио је Вучић.

Председник Србије пожелео је топлу добродошлицу високом госту из Атине, додајући да грађани Србије у грчком народу види искрене и велике приајтеље, те да није лако описати колика је љубав нашег народа према грчкој држави и народу Грчке.

Он је захвалио Мицотакису на доброј сарадњи, изразивши уверење да ће се та сарадња наставити и кроз Високи савет за сарадњу, који је 2019.године донео неке важне закључке и одлуке.
Вучић је указао и да трговниска размена Србије и Грчке, упркос проблемима, наставља да расте, и расла је, каже, свих година, осим 2019.
Изнео је податак да је прошле године забележена размена вредна 636 милиона евра, уверен да у наредном периоду може да достигне и милијарду евра.

Додао је да постоји оргоман простор за размену у области услуга, уз примедбу да велики број туриста из Србије одлази у Грчку лети, а да Србија жели да привуче грчке туристе.

Најавио је и да ће ускоро председница Грчке доћи у посету Србији.

“Верујем да можемо да обезбедимо још значајнији долазак грчких инвеститота у Србију, као што верујем да у блиској будућности може да дође и до значајној одласка српских инвеститора у Грчку”, рекао је Вучић.

Поновио је да је разговор са Мицотакисом био веома добар, отворен и пријатељстки.

“Још једном хвала Мицотакису на посети, а разговоре ћемо наставити вечерас о билатералним односима, ситуацији у регион и свету, те учвршћивању братских и пријатељских односа”, рекао је Вучић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs