Printer Friendly Version Састанак са председником Владе Републике Грчке @ 17 February 2022 11:59 AM

16.02.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о билатералним и економским односима, европском путу Србије и ситуацији у региону.
На заједничкој конференцији за новинаре, председник Вучић је изјавио да је грчки народ велики и искрени пријатељ Србији, те изразио наду да ће се тако добра сарадња наставити кроз формат Високог савета.

Председник Републике је замолио грчког званичника да настави са пружањем подршке територијалном интегритету Србије, као што то наша земља чини по питању Грчке.

„То је била и биће политика Србије у будућности. Причали смо о ситацији у региону, о разговорима Београда и Приштине. Премијер је саслушао шта Србија мисли о свим регионалним питањима. Веома нам је важно то што Грчка разуме нашу позицију. Рекао сам му да не желимо замрзнуте конфликте, него компромисна, а не наметнута решења“, поручио је председник истакавши да међусобна трговинска размена наставља да бележи раст, упркос пандемији.

Председник је нагласио на Србија жели да привуче грчке туристе, баш као што наш народ редовно летује у тој земљи и најавио посету председнице те земље Катерине Сакеларопулу Србији.

Председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис захвалио je на топлој добродошлици осврнувши се на ситуацију у региону, посебно преговоре Београда и Приштине.

„Желим да будем јасан по питању Косова. Став моје домовине се не мења, али желимо да видимо нормализацију односа између Београда и Приштине и зато подржавамо дијалог. Желимо да се оствари један правно обавезујући споразум, који би био у интересу обе стране и који би створио повољнију атмосферу сарадње на Балканском полуоству“, рекао је премијер Грчке истичући да Атина жели да види све земље Западног Балкана у Европској унији, посебно Србију.

Он је српском народу поручио да свака инвестиција, која води ка Европској унији, вреди, јер представља реформу која води ка бољем животу и поручио да је посета председнице те земље важна као још један показатељ добрих односа двеју земаља, повезаних како вером, тако и заједничком визијом ка европској будућности.

„Србија је показала импозантан привредни развој, а очекујемо привредну сарадњу у свим секторима“, закључио је председник Владе Републике Грчке.

Извор/Фото: www.predsednik.rs