Printer Friendly Version Sastanak sa predsednikom Vlade Republike Grčke @ 17 February 2022 12:01 PM

16.02.2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim i ekonomskim odnosima, evropskom putu Srbije i situaciji u regionu.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić je izjavio da je grčki narod veliki i iskreni prijatelj Srbiji, te izrazio nadu da će se tako dobra saradnja nastaviti kroz format Visokog saveta.

Predsednik Republike je zamolio grčkog zvaničnika da nastavi sa pružanjem podrške teritorijalnom integritetu Srbije, kao što to naša zemlja čini po pitanju Grčke.

„To je bila i biće politika Srbije u budućnosti. Pričali smo o sitaciji u regionu, o razgovorima Beograda i Prištine. Premijer je saslušao šta Srbija misli o svim regionalnim pitanjima. Veoma nam je važno to što Grčka razume našu poziciju. Rekao sam mu da ne želimo zamrznute konflikte, nego kompromisna, a ne nametnuta rešenja“, poručio je predsednik istakavši da međusobna trgovinska razmena nastavlja da beleži rast, uprkos pandemiji.

Predsednik je naglasio na Srbija želi da privuče grčke turiste, baš kao što naš narod redovno letuje u toj zemlji i najavio posetu predsednice te zemlje Katerine Sakelaropulu Srbiji.

Predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis zahvalio je na toploj dobrodošlici osvrnuvši se na situaciju u regionu, posebno pregovore Beograda i Prištine.

„Želim da budem jasan po pitanju Kosova. Stav moje domovine se ne menja, ali želimo da vidimo normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i zato podržavamo dijalog. Želimo da se ostvari jedan pravno obavezujući sporazum, koji bi bio u interesu obe strane i koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostvu“, rekao je premijer Grčke ističući da Atina želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, posebno Srbiju.

On je srpskom narodu poručio da svaka investicija, koja vodi ka Evropskoj uniji, vredi, jer predstavlja reformu koja vodi ka boljem životu i poručio da je poseta predsednice te zemlje važna kao još jedan pokazatelj dobrih odnosa dveju zemalja, povezanih kako verom, tako i zajedničkom vizijom ka evropskoj budućnosti.

„Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, a očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima“, zaključio je predsednik Vlade Republike Grčke.

Izvor/Foto: www.predsednik.rs