| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli
E-mail: embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
Početak nove školske godine u Srpskoj dopunskoj školi u Atini

U prostorijama Sedme opštinske gimnazije, na Halandriju, u subotu, 14. septembra 2019. godine, svečano je obeležen početak nove školske godine u Srpskoj dopunskoj školi u Atini.
Posle prigodne molitve, koju je održao arhimadrit Evsevije, decu i roditelje pozdravili su konzul Milan Vukosavljević i nastavnica Biljana Turanjanin Nikolopulos.

  
Pozivamo sve roditelje, koji još uvek nisu prijavili svoju decu za pohađanje dopunske škole, da to urade što pre. Podsećamo da je pohađanje škole besplatno, odnosno da je finansirano od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.


Srpska dopunska škola u Grčkoj – školska 2019/2020 godina

Srpska dopunska škola u Grčkoj će i ove, kao i prethodnih godina, biti organizovana u Atini, Solunu, Volosu, Larisi i na Kritu. Podsećamo da dopunska škola u Grčkoj funkcioniše u mreži priznatih škola Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i da je nastava, koja se odvija po planu i programu propisanom Pravilnikom o izvođenju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, besplatna.


Dopunsku nastavu na srpskom jeziku mogu da upišu učenici starosti od 6 do 16 godina. Nastava se realizuje po grupama, tri časa nedeljno u bloku. Slušaju se tri predmeta, predviđena Pravilnikom i to:
1. Srpski jezik;
2. Moja otadžbina Srbija;
3. Osnovi kulture srpskog naroda.

Pozivamo sve sunarodnike, koji imaju decu navedenog uzrasta, da ih upišu u Srpsku dopunsku školu. Za upis i sve dodatne informacije, molimo da kontaktirate nastavnice:
- za područje Atine, Biljana Turanjanin Nikolopulos, 693 323 2255, biljana.turanjanin@gmail.com
- za područje Soluna, Ana Džoganović, 697 610 3049, dzoganovicana@gmail.com
- za područje Krita, Milena Marković Smaragdaki, 697 316 5228, milenamarkovicsd@gmail.com
- za područje Volosa i Larise, Ljubica Pokrajac Psaros, 695 139 8574, ljubicapokrajac@yahoo.gr
 


 
 
Ambasador Republike Srbije u poseti gradonačelniku Atine

Atina, 11. septembar 2019. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini Dušan Spasojević imao je susret sa novoizabranim gradonačelnikom grčke prestonice Kostasom Bakojanisom. Tokom sastanka uz srdačnu i prijateljsku atmosferu, razgovaralo se o važnoj ulozi lokalne samouprave sa fokusom na buduću praktičnu i projektnu saradnju dva glavna grada, Beograda i Atine. 

  


Sastanak ambasadora Dušana Spasojevića sa ministrom finansija u Vlade Grčke Hristosom Stajkurasom

Atina, 11. septembar 2019. godine - Ambasador Republike Srbije u Atini susreo se danas ministrom finansija Grčke Hristosom Stajkurasom. U otvorenom i srdačnom razgovoru ambasadora i grčkog ministra dogovorili jačanje bilateralne saradnje u ekonomiji i oblasti javnih finansija. Ministar Stajkuras je ukratko predstavio ekonomske ciljeve i prioritete nove Vlade Grčke. Zajednički je konstatovano da postoji prostor za značajno proširenje trgovinske i ekonomske saradnje između dve države, a posebno za razmenu iskustava i dobre prakse u oblasti javnih finansija. 


Predstava „Generalna proba samoubistva“ na Kritu

Komedija poznatog srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića „Generalna proba samoubistva“ prikazana je premijerno 28. juna 2019. godine u gradu Jerapetri na jugu ostrva Krit. Predstavu u izvođenju Udruženja „Prijatelji Teatra“ iz Jerapetre, režirala je Niki Papadaki, a igrana je i sledećeg dana 29. juna.

  

Građani Jerapetre su imali prilike da vide odlično izvođenje lokalne pozorišne trupe, a pomagala im je, kao asistent režije i naša Nela Petković, koja već dugo godina živi u ovom gradu. Predstava će narednih meseci biti prikazana i u drugim gradovima na Kritu. Premijeri je prisustvovala i Aleksandra Stanković, prvi savetnik u Ambasadi Srbije u Atini. 

  


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova