| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Kontakti za hitne slučajeve

+ 30210 / 777-43-44

embassy.athens.consular@mfa.rs

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli

E-mail: embassy.athens@mfa.rs

E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA


Rad sa strankama

Rad sa strankama će se i dalje odvijati uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta).

Mole se stranke da ne dolaze u Ambasadu bez prethodnog dogovora, odnosno da za sve upite kontaktiraju Konzularno odeljenje putem telefona: +30 210 747 23 40 i +30 210 747 23 50 ili putem e-majla: embassy.athens.consular@mfa.rs

 

Knjiga žalosti povodom smrti patrijarha srpkog gospodina Irineja


Povodom smrti Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja, u Ambasadi Republike Srbije otvorena je knjiga žalosti.


Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situacuju i mere za suzbijanje pandemije virusa COVID19 na teritoriji Grčke, knjiga žalosti otvorena je u digitalnom formatu. Izrazi saučešća mogu se dostaviti putem elektronske pošte na adrese embassy.athens@mfa.rs, embassy.athens.consular@mfa.rs i putem pošte na adresu Ambasada Republike Srbije, Vasilisis Sofias 106, 11527 Atina, Grčka.

 

S E R B I A  Emerging tech development hub 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

 

 


 
Aktuelni režim ulaska u Grčku za državljane Srbije (ažurirano 09.11.2020)

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su naši državljani koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i neke posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, srpski državljani koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl. Za ovu kategoriju državljana Srbije, ulazak je moguć drumskim i vazdušnim putem:
- Drumskim putem:
a) državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na otvorenim drumskim prelazima, uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).  Obavezno je i posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku. Radno vreme kopnenih graničnih prelaza, uključujući i prelaz  Evzoni, koji uglavnom koriste naši građani, je od 7 do 23 časa.
b) državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr). Ovaj granični prelaz je otvoren 24 časa.

- Vazdušnim putem – uz obaveznu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).  Obavezno je i posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku.
Srpski državljani koji imaju regulisan boravak u Grčkoj treba da popune PLF i prezentuju kod i prilikom napuštanja Grčke.


Aktuelni režim ulaska u Republiku Srbiju

Ulazak u Republiku Srbiju, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti, regulisan je na sledeći način:
stranim državljanima koji u Republiku Srbiju dolaze iz Republike Severne Makedonije, Republike Bugarske, Rumunije i Republike Hrvatske dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju ako poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne nacionalne laboratorije zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju.

Pomenuti uslovi za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuju se na državljane Republike Srbije koji dolaze iz gorenavedenih država.

Od navedenih uslova izuzete su sledeće kategorije stranih državljana koji ulaze u Republiku Srbiju iz gore navedene četiri zemlje:

1) strani državljani u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) strani državljani koji su bili u tranzitu ne dužem od 12 časova kroz Severenu Makedoniju, Republiku Bugarsku, Rumuniju i Republiku Hrvatsku;

3) strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;

4) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

5) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija i posadi, osoblju i putnicima koji su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;

6) akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

7) deca do 12 godina starosti, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati;

8) strani državljani prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe, ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, kada se radi o posadama:

- teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
- teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
- autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
- železničkih vozila i vozopratno osoblje i
- humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem;

9) državljani susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta.

10) državljani susednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.

Stranim državljanima koji ulaze na teritoriju Republike Srbije dolazeći sa neke druge destinacije (osim iz gorenavedenih zemalja - Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske) dozvoljen je ulazak u Republike Srbiju. Nije potreban PCR test, niti se izriče obavezna mera samoizolacije po ulasku u zemlju.

Dnevno ažurne informacije u vezi sa merama Vlade R. Srbije mogu se pronaći na sledećem linku: www.srbija.gov.rs


 


 
 
Konkurs za izbor lektora srpskog jezika u Atini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor lektora Srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Nacionalnog kapodistrijskog univerziteta u Atini. Tekst konkursa možete pronaći ovde.

Rok za prijave, koje se šalju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, je 10. jul 2020. godine.


Stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ponudilo je stipendije studentima iz Republike Grčke za akademsku 2020/21. godinu i to:
- Stipendije za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci) i
- 5 stipendija za Letnji kurs srpskog jezika.

Rok za dostavu dokumentacije kandidata za letnju školu srpskoj jezika je 29. jun 2020. godine, a za stipendije 15. jul 2020. godine.


Prijavni formular možete preuzeti OVDE.


Važno saopštenje – lažni sajt za glasanje iz inostranstva

Nijedan organ državne uprave ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za predstojeće izbore.
Zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu je propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koja te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da če birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
Mole se svi državljani Republike Srbije da budu oprezni kada je reč o ostavljanju ličnih podataka i da sva pitanja i zahteve u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava u inostranstvu podnose Ambasadi Republike Srbije.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova