| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Kontakti za hitne slučajeve

+ 30694 788 2200

+ 30210 / 777-43-44

embassy.athens.consular@mfa.rs

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli

E-mail: embassy.athens@mfa.rs

E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA


Rad sa strankama

Rad sa strankama će se i dalje odvijati uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta).

Mole se stranke da ne dolaze u Ambasadu bez prethodnog dogovora, odnosno da za sve upite kontaktiraju Konzularno odeljenje putem telefona: + 30694 788 2200, +30 210 747 23 40 i +30 210 747 23 50 ili putem e-majla: embassy.athens.consular@mfa.rs

 

 

S E R B I A  Emerging tech development hub 

Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede

 

Vakcinisanje stranaca u Republici Srbiji

Ambasada Republike Srbije u Atini obaveštava da za sada nije moguće vakcinisanje stranih državljana u Republici Srbiji, osim onih koji imaju regulisan boravak u Srbiji.

Republika Srbija je trenutno fokusirana na vakcinaciju svojih građana, ali kao i do sada, nastoji da kroz donacije vakcina, pomogne prijateljima i komšijama u borbi protiv korona virusa.

Ukoliko se u narednom periodu ukaže mogućnost za vakcinisanje stranih državljana (bez prijavljenog boravka u Srbiji), informacija će biti blagovremeno objavljena.


 
REŽIM ULASKA U GRČKU ZA DRŽAVLjANE SRBIJE

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom, brodom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:
- sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi
- sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani
- sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati i Merdzianis (ovaj prelaz radi od 8 do 20 časova)
- sa Turskom: Kastanjez i Kipi.
Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta  https://travel.gov.gr   (najkasnije prethodnog dana od dana ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.
Za ulazak je potrebno posedovati:
- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti), ili
- potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili
- potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.
Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.
Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.
Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.


Aktuelni režim ulaska u Republiku Srbiju

Grčki državljani mogu ući u Republiku Srbiju sa negativnim PCR testom ili sertifikatom o potpunoj vakcinaciji ili sa potvrdom o preležanoj bolesti.

Radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom COVID-19, za ulazak u Srbiju stranim državljanima potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Od ove mere izuzeti su putnici u tranzitu (vreme boravka u Srbiji manje od 12 sati), deca starosti do 12 godina, kao i državljani sledećih zemalja: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske. Državljani država sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum o priznavanju vakcinacije (Grčka, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Turska, UAE i Češka), ili sa kojom postoji faktički reciprocitet u priznavanju sertifikata o vakcinaciji (Hrvatska, Slovačka, Egipat, Marokoi, Kipar, Liban, Moldavija, San Marino i Tunis), mogu ući u Srbiju sa potvrdom o vakcinaciji izdatoj od ovlašćene institucije ili laboratorije. Državljani zemalja sa kojima Srbija ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju dokumenata o preležanoj bolesti (Hrvatska, Nemačka, SAD, Švajcarska, Danska, Luksemburg, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Andora, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska i Rumunija) mogu ući u Srbiju sa sertifikatom ili drugim javnim dokumentom u kom se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci i koji je izdao nadležni organ te zemlje.

Srpski državljani i stranci sa regulisanim boravkom u Srbiji mogu ući u Srbiju sa negativnim PCR testom ili sa potvrdom o završenoj vakcinaciji (u Srbiji ili inostranstvu) ili sa potvrdom o preležanoj bolesti, a ukoliko ne poseduju nijedan od navedenih dokumenata, mogu ući u Srbiju uz obavezu da provedu u kućnom karantinu 10 dana. Deci starosti do 12 godina nije potreban test ili potvrda za ulazak u Srbiju.

Maloletna lica (domaći ili strani državljani) starosti od 12 do 18 godina, mogu ući u Republiku Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativnog Antigen FIA Rapid testa, odnosno bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanoj bolesti, ukoliko u roku od 48 časova od časa prelaska državne granice, dostave teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u Republici Srbiji RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.

Detaljniju informaciju pogledajte na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije: https://mfa.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak


 
 
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu raspisani su odlukom ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića, 19. jula 2021. godine.

Uvid u konkurse se može ostvariti na linkovima www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/


Učešće ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara na samitu SZO u Atini

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar učestvovao je na samitu Svetske zdravstvene organizacije – Regionalne kancelarije za Evropu, koji se održava 22. i 23. jula 2021. godine u Atini, na temu očuvanja mentalnog zdravlja u doba pandemije Kovid-19.

Na samitu pod nazivom „Stanje mentalnog zdravlja, unapređenje mentalnog blagostanja i jačanje otpornosti u kontekstu pandemije Kovid-19“, koji je otvorio predsednik Vlade Grčke Kirjakos Micotakis, ministar Lončar imao je zapaženo izlaganje. U svom izlaganju, između ostalog, ministar je predstavio dostignuća i planove Republike Srbije u zaštiti mentalnog zdravlja stanovništva u uslovima pandemije Kovid-19.

Na marginama samita ministar Lončar susreo se sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansom Klugeom.
 


Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner

Mi smo se odlučili - naš cilj jeste i ostaje EU, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom dnevniku „Handelsblatu“ i da za Srbiju ne postoji nikakva alternativa, ali naglasio i da je Kina važan partner Srbiji, a zadatak države da vodi brigu o interesu svojih građana.

On je tako odgovorio na pitanje šta će Srbija izabrati kada jednom bude morala da bira između tesnih odnosa sa Pekingom ili EU. Vučić je naglasio da Srbija želi da postane punopravna članica EU

„Nas povezuje istorija, zajednička kultura, članice EU su bez premca već sada naši najvažniji partneri“, objasnio je i dodao da je trgovinska razmena Nemačke i Kine 3.000 puta veća nego Srbije i Kine, a, primetio je, i pored toga se poslovi Srbije sa Kinom prikazuju kao problem.

Na konstataciju da nemačka kancelarka Angela Merkel nije čestitala stotu godišnjicu KP Kine, a da je on to učinio, odgovorio je da Srbija nije Nemačka, već mala zemlja. Na dodatno insistiranje šta će uraditi Srbija ako mora da bira između EU i Kine podvukao je da se Srbija već odlučila, da joj je bio i ostao cilj članstvo u EU.

„Naši najveći investitori su iz EU. Na EU otpada 67 odsto naše trgovine. Plus 17 odsto sa zemljama regiona koje se sve nalaze na putu ka EU. Bez EU ne možemo preživeti“, dodao je on.

Opširnije...
Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova