| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Kontakti za hitne slučajeve

+ 30210 / 777-43-44

embassy.athens.consular@mfa.rs

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli

E-mail: embassy.athens@mfa.rs

E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA


Rad sa strankama

Rad sa strankama će se i dalje odvijati uz primenu preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19 (nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, zakazivanje termina poseta).

Mole se stranke da ne dolaze u Ambasadu bez prethodnog dogovora, odnosno da za sve upite kontaktiraju Konzularno odeljenje putem telefona: +30 210 747 23 40 i +30 210 747 23 50 ili putem e-majla: embassy.athens.consular@mfa.rs.
 

 


 
Aktuelni režim ulaska u Grčku za državljane Srbije

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su naši državljani koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i neke posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, srpski državljani koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl. Za ovu kategoriju državljana Srbije, ulazak je moguć drumskim i vazdušnim putem:
- Drumskim putem:
a) državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim drumskim prelazima, uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).  Od 16. avgusta je obavezno i posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku. Radno vreme kopnenih graničnih prelaza, uključujući i prelaz  Evzoni, koji uglavnom koriste naši građani, je od 7 do 23 časa.
b) državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske), uz obavezu posedovanja negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata, na engleskom jeziku i uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se može pronaći na sajtu travel.gov.gr).

- Vazdušnim putem – uz obaveznu prijavu (Passenger Locator Form - PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave. Nije potrebno imati negativan PCR test. Putnici se testiraju na aerodromu po principu slučajnog uzorka (s tim što nekada na ovaj način može biti izabran ceo avion) i oni koji su testirani obavezni su da budu u kućnoj izolaciji 24 časa od testiranja. Ukoliko je rezultat testa negativan, nema daljih restrikcija kretanja, a ukoliko je pozitivan, putnik dobija instrukciju za dalje postupanje (obično se radi o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana ili o upućivanju u neku od ustanova). Izuzetak su putnici koji dolaze iz Bugarske, Rumunije, UAE, Malte, Švedske, Češke, Belgije, Španije, Albanije, Severne Makedonije i Mađarske, koji moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

 


Aktuelni režim ulaska u Republiku Srbiju

Ulazak u Republiku Srbiju, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti, regulisan je na sledeći način:
stranim državljanima koji u Republiku Srbiju dolaze iz Republike Severne Makedonije, Republike Bugarske, Rumunije i Republike Hrvatske dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju ako poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne nacionalne laboratorije zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju.

Pomenuti uslovi za ulazak u Republiku Srbiju ne primenjuju se na državljane Republike Srbije koji dolaze iz gorenavedenih država.

Od navedenih uslova izuzete su sledeće kategorije stranih državljana koji ulaze u Republiku Srbiju iz gore navedene četiri zemlje:

1) strani državljani u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) strani državljani koji su bili u tranzitu ne dužem od 12 časova kroz Severenu Makedoniju, Republiku Bugarsku, Rumuniju i Republiku Hrvatsku;

3) strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;

4) posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

5) posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija i posadi, osoblju i putnicima koji su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;

6) akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članovi njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;

7) deca do 12 godina starosti, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduje negativan PCR test ne stariji od 48 sati;

8) strani državljani prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe, ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, kada se radi o posadama:

- teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
- teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
- autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
- železničkih vozila i vozopratno osoblje i
- humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem;

9) državljani susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta.

10) državljani susednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.

Stranim državljanima koji ulaze na teritoriju Republike Srbije dolazeći sa neke druge destinacije (osim iz gorenavedenih zemalja - Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske) dozvoljen je ulazak u Republike Srbiju. Nije potreban PCR test, niti se izriče obavezna mera samoizolacije po ulasku u zemlju.

Dnevno ažurne informacije u vezi sa merama Vlade R. Srbije mogu se pronaći na sledećem linku: www.srbija.gov.rs


 


 
 
Konkurs za izbor lektora srpskog jezika u Atini

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije raspisalo je konkurs za izbor lektora Srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Nacionalnog kapodistrijskog univerziteta u Atini. Tekst konkursa možete pronaći ovde.

Rok za prijave, koje se šalju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, je 10. jul 2020. godine.


Stipendije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije ponudilo je stipendije studentima iz Republike Grčke za akademsku 2020/21. godinu i to:
- Stipendije za poslediplomske studije ili istraživački rad u ukupnom trajanju od 20 meseci (najkraće trajanje stipendije 5 meseci, najduže 10 meseci) i
- 5 stipendija za Letnji kurs srpskog jezika.

Rok za dostavu dokumentacije kandidata za letnju školu srpskoj jezika je 29. jun 2020. godine, a za stipendije 15. jul 2020. godine.


Prijavni formular možete preuzeti OVDE.


Važno saopštenje – lažni sajt za glasanje iz inostranstva

Nijedan organ državne uprave ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za predstojeće izbore.
Zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu je propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koja te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da če birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
Mole se svi državljani Republike Srbije da budu oprezni kada je reč o ostavljanju ličnih podataka i da sva pitanja i zahteve u vezi sa ostvarivanjem biračkog prava u inostranstvu podnose Ambasadi Republike Srbije.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova