| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli
E-mail: embassy.athens@mfa.rs E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola

Obaveštavamo sve sugrađane da je stupio na snagu Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola. Ovaj sporazum, koji je potpisan u Solunu 13. jula 2017. godine, ratifikovan u Srbiji 2018. godine, a u Parlamentu Grčke početkom decembra, objavljen je u službenom glasniku Republike Grčke, broj 197, deo A, od 9. decembra 2019. godine (možete pogledati ovde).


U skladu sa odredbama Sporazuma, državljani Srbije koji imaju odobreno prebivalište na teritoriji Grčke mogu svoju vozačku dozvolu zameniti za grčku, bez polaganja teorijskog i praktičnog dela vozačkog ispita, uz obavezu prilaganja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti.


Nadležni organi za zamenu i proveru vozačkih dozvola su :
a) u Republici Grčkoj – direktorati za saobraćaj i komunikacije regionalnih samouprava
b) u Republici Srbiji – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije.

Tekst Sporazuma na srpskom jeziku, možete pogledati ovde.

 


Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju

Obaveštavamo sve sugrađane da je Sporazum između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju, koji je potpisan je u Solunu 13. jula 2017. godine i u Srbiji ratifikovan 2018. godine, početkom decembra ratifikovan i u Parlamentu Grčke i objavljen u službenom glasilu Republike Grčke, broj 198, deo A, od 9. decembra 2019. godine (možete pogledati ovde).


U skladu sa članom 30. stav 3 Sporazum će stupiti na snagu 1. marta 2020. godine. Istovremeno, će stupiti na snagu i Administrativni dogovor za primenu Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju.


Sporazum uređuje oblast penzijskog i invalidskog osiguranja i primenjuje se na sva lica koja su osigurana prema srpskom i grčkom zakonodavstvu u ovoj oblasti, kao i na lica koja ostvaruju prava na davanja po osnovu tih lica (članovi porodica umrlih osiguranika, odnosno korisnika). Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana Sporazumom.


Šta konkretno Sporazum donosi i kakvu korist državljani Srbije koji borave u Grčkoj imaju od njega, možete pročitati ovde.


 
 
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisala je konkurse za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu. Konkursi su otvoreni od 20. januara do 10. februara 2020. godine.

Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći ovde.


PROSLAVA DANA SVETOG SAVE U GRČKOJ

Obaveštavamo sve sunarodnike da će srpske dopunske škole u Atini, na Kritu i u Volosu i Larisi i ove godine svečano obeležiti školsku slavu, dan Svetog Save. Proslave će biti održane:
1. U Atini, u Sedmoj opštinskoj gimnaziji na Halandriju (Κόρδου 24, Χαλάνδρι, Αθηνα 15231), u subotu, 25. januara 2020. godine sa početkom u 12:30 časova. U programu učestvuju učenici Prve srpske dopunske škole, studenti koji izučavaju srpski jezik na Filozofskom fakultetu u Atini, kao i srpski umetnici iz Atine.

2. U Kateriniju, u Kulturenom centru Ekavi (Πνευματικό κέντρο Εκάβη, Εβδόμης Μεραρχίας 10), u nedelju, 26. januara 2020. godine sa početkom u 19 časova. U programu učestvuju učenici Dopunske škole na srpskom jeziku „Sveti Sava“ i srpski umetnici.

3. Na Kritu, u Iraklionu, u Trećoj gimnaziji (3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Φιλελλήνων & Σκεπετζή, 71307 Ηράκλειο), u subotu, 1. februara 2020. godine sa početkom u 16 časova. U program učestvuju učenici Srpske dopunske škole, kao i srpski umetnici sa Krita.

4. U Volosu, u hotelu Volos Palas (VOLOS PALACE HOTEL, Ξενοφώντος & Θρακών, Βόλος, 38333), u subotu, 25. januara 2020. godine sa početkom u 19 časova, u organizaciji počasnog konzula Simeona Comokosa i Srpske dopunske škole u Volosu i Larisi “Vuk”.
Dan Svetog Save biće obeležen i u hramu Svetog Spiridona na Pankratiju u Atini (Ερατοσθένους 13, Αθήνα 116 35), gde će u subotu 25. januara u 9,00 časova biti održana liturgija na srpskom jeziku sa sečenjem slavskog kolača, kojoj će prethoditi jutrenje sa početkom u 7,30 časova.
  

  

  

Pozivamo vas da se u što većem broju okupimo na svetosavskim proslavama i na liturgiji u hramu Svetog Spiridona u Atini i dostojno obeležimo dan našeg svetitelja Save, osnivača srpske crkve i škole.

 


Projekcija filma „348 čuvara Pirota“

Izaslanstvo odbrane R. Srbije u Atini organizovalo je predavanje i
projekciju dokumentarnog filma "358 čuvara Pirota", u Oficirskom klubu,
u ulici Rigilis 1 - Atina.

Predavanje je održala dr Aleksandra M. Pećinar, predstavnik Nacionalne
istraživačke fondacije "Elefterios K. Venizelos" u Srbiji, 16. decembra
2019. godine, kojom prilikom su osvetljeni neki manje poznati detalji
zajedničke istorije dva naroda tokom Velikog rata o stradanju grčkih
vojnika koji su svoj večni dom pronašli u Pirotu.

  

Ovom izuzetno posećenom događaju prisustvovao je veliki broj lica iz
Ministarstva nacionalne odbrane i Generalštaba nacionalne odbrane Grčke,
predstavnici Grčkog instituta za strateške studije, te mnogi
zainteresovani grčki i srpski građani.

  


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova