| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt


 

Kontakti za hitne slučajeve

+ 30210 / 777-43-44

embassy.athens.consular@mfa.rs

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 12:00 časova

Praznici

Adresa
106, Vasilissis Sofias Ave.
11527 ATINA
GRČKA

Telefon: + 30210 / 777-43-44 Lokacija/Mapa
Telefon: + 30210 / 777-43-55 Konzularna nadležnost
Faks:     + 30210 / 779-64-36 Počasni konzuli

E-mail: embassy.athens@mfa.rs

E-mail konzularni poslovi: embassy.athens.consular@mfa.rs
Veb sajt: http://www.athens.mfa.gov.rs  
Кonzularno odeljenje Ambasade 106, Vasilissis Sofias Ave., ATINA, GRČKA

 


 
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Obaveštavamo da se građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili trajno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji u Republiku Srbiju dolaze iz država, odnosno iz područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID19, odnosno žarišta epidemije i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, određuje mera karantina i, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja bolesti COVID19, određuje se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. 


VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE

Sve srpske državljane koji se nalaze u Grčkoj podsećamo da im u cilju pružanja konzularnih usluga na raspolaganju od 00 do 24 stoje:

Dežurni telefon i e-mail Ambasade u Atini:

+302107774344

embassy.athens.consular@mfa.rs

Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu:

+302310244265, 266 i 267

srbcons@otenet.gr


 
 
Obaveštenje za državljane Srbije kojima ističe boravak na teritoriji Grčke

Građani Republike Srbije, koji su se turistički ili drugim poslom zatekli na teritoriji Grčke u trenutku izbijanja pandemije virusa COVID19, a kojima ističe boravak od 90 dana u okviru 180 dana, mogu da produže boravak. Da bi to učinili potrebno je:
 
1. Da nije prekoračen limit od 89 dana u okviru 180 dana;
2. Fotokopija pasoša, strane sa ličnim podacima i strane na kojoj se vidi ulazni pečat
3. Putno osiguranje važeće u Grčkoj za period za kojiko se produžuje boravak (osiguranje je moguće produžiti online ukoliko nije još isteklo)
4. Dve fotografije
5. Izjava overena u KEP-u od strane domaćina gde stanujete, da ste gost kod njega, ugovor o stanu ukoliko iznajmljujete stan, potvrda iz hotela ukoliko ste u hotelskom smeštaju
6. Fotokopija avionske ili autobuske karte kao dokaz da niste mogli da se vratite u Srbiju, odnosno da se vidi da je prevoz otkazan (potvrda iz aviokompanije ili turističke agencije)
7. Taksa u vrednosti 30€ za produženje vize, u policijskoj stanici gde se zahteva produženje se dobije i broj za uplatu
8. Da se poseduje na bankovnom računu novac u količini koja zavisi od toga koliko dana se produžava viza, i to 50€ za svaki dan ostanka (primer: produžavate vizu za 50 dana, 50x50€= 2500€).Potrebno je priložiti izvod iz banke kao dokaz da posedujete dovoljnu količinu novca, a ukoliko se radi o stranoj banci, potrebno je priložiti isečak iz bankomata (ATM) kao dokaz da se novac može podići u Grčkoj

Potrebno je da se obratite policijskoj stanici za strance (Τμήμα Αλλοδαπών) nadležnoj za mesto boravka. Pre odlaska u policijsku stanicu potrebno je telefonski zakazati dolazak, nekoliko dana pre isteka boravka. Neophodno je lično prisustvo i sva dokumentacija mora biti u dva primerka.

Spisak policijskih stanica možete pronaći ovde.

Srpski državljani kojima je potrebna pomoć za povratak u Srbiju, mogu se javiti Ambasadi u Atini ili Generalnom konzulatu u Solunu. Istovremeno je potrebno i da se evidentiraju na sajtu Vlade Republike Srbije: www.tackapovratka.rs i popune upitnik u rubrici "Evidentiranje državljana Republike Srbije kojima je potrebna pomoć u vezi sa prevozom u Srbiju".


Virtuelne ture kroz kulturne sadržaje

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, u cilju olakšavanja pristupa sadržajima iz oblasti kulture tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom zarazne bolesti COVID19, omogućilo je virtuelne ture kroz kulturne sadržaje.

Virtuelne ture se mogu pronaći na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, www.kultura.gov.rs (ili ovde), kao i na sajtu Digitalna solidarnost, www.digitalnasolidarnost.gov.rs, odnosno ovde.


O B A V E Š T E Nj E

Molimo sve sugrađane da, radi zaštite svog zdravlja, bezbednosti i zdravlja i bezbednosti drugih, do normalizacije situacije nastale usled opasnosti od širenja zaraze uzrokovane korona virusom, dolaze u Konzularno odeljenje Ambasade samo u hitnim slučajevima, kao i da svoj dolazak prethodno najave odnosno zakažu telefonski ili putem elektronske pošte.

Za sve informacije možete nas kontaktirati na telefon +302107774344, ili putem e-mail embassy.athens.consular@mfa.rs


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova